Oranjes terug in Nederland

Wilh 1944Koningin Wilhelmina staat begin 1945 te trappelen om naar Nederland terug te keren. Ze wil aan de slag om een nieuw Nederland te scheppen. Een Nederland van verzetshelden en Engelandvaarders. Haar eerste bezoek aan het bevrijde Nederland heeft plaats op 13 maart 1945. Die dag stapt zij om een minuut voor halfeen de Belgisch-Nederlandse grens over in Eede, bij Aardenburg in Zeeuws-Vlaanderen. Het is een sobere rentrée.
Zondag 18 maart woont zij een dienst bij in de Grote Kerk van Breda. De kerk is helemaal vol met evacués uit Zeeland, velen van hen in klederdracht. Tien dagen lang toert de koningin door Zuid-Nederland. Ze ontmoet veel mensen die het land willen vernieuwen.

Na de glorietocht keert koningin Wilhelmina weer terug naar Londen. Daar bereidt zij zich voor om definitief terug te gaan. „Het kwam mij namelijk noodzakelijk voor, dat ik in Nederland aanwezig was op het tijdstip van de verdrijving van de vijand om dadelijk mijn taak op mij te kunnen nemen. Wij drongen er (bij de Engelse regering – WH) hierbij op aan, dat onze thuiskomst spoedig zou geschieden. Na antwoord te hebben ontvangen koos ik als datum voor de terugkeer de verjaardag van Juliana. Ik wilde op die dag samen met haar bij wijze van verrassing in Nederland aankomen”, zo schrijft de koningin in haar boek ”Eenzaam maar niet alleen”.
Het loopt anders. „Alles was die dertigste april gereed om te vertrekken toen van het vliegveld het bericht kwam, dat er niet gevlogen kon worden. De reis moest uitgesteld worden tot de tweede mei, toen het wel goed vliegweer was. Welk een onvergetelijke tocht was dat. Voorbij was de tijd van ballingschap. Juliana en ik keerden naar huis terug.” Zij vestigt zich in de villa Anneville in de bossen bij Ulvenhout.
Bron: Ref. Dagblad

XBerichten 5October44 08


<<< terug