Bladeren en lezen

Dit onderdeel van de site bevat informatie die wèl met de Tweede Wereldoorlog in Nederland te maken heeft, maar niet direct met Zeeland. Ik vind het de moeite waard deze informatie in tekst en beeld toch aan de site toe te voegen, omdat ze van aanvullende waarde zijn.

Een paar voorbeelden van lezenswaardige en kijkwaardige producten:

 

 

Gek en Wijs tijdens Seyss

gek en wijs tijdens seyss voorkant
Een terugblik op foute en goede Nederlanders in een uitgave van Kompas, 1945
Blader door deze bijzondere observaties.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oorlogsprentenboek

De uitgeverij Kompas uit Den Haag gaf in 1945 een Oorlogsprenteboek uit met tekeningen van Ton van Tast. Hierin wordt het wel en wee van 5 oorlogsjaren in stripvorm weergegeven.

 

Lees meer...

Grebbelinie

GREBBELINIE

Het belangrijkste deel van het Nederlandse Veldleger was gelegerd achter de Grebbelinie.Deze troepen hadden de uitdrukkelijke opdracht een "hardnekkige verdediging" te voeren. Delen van de Grebbelinie zijn gereconstrueerd of gerestaureerd.

Hieronder een tweetal fotopresentaties van zulke delen.

 <?php
require_once('../httpdocs/templates/oorlogzeeland_zonder_rechts_versie16/php/fotorama/fotorama.php');
fotoramaCustom("../httpdocs/images/Grebbelinie/Asschatterkeerkade/","350","250","false","25");
?>

Asschatterkeerkade e.o. (Leusden)
 

Lees meer...

Militaire thema's

Atlantikwall op Goeree-Overflakkee
Atlantikwall G Overflakkee

Het eiland Goeree-Overflakkee was strategisch van ondergeschikt belang. Er waren geen belangrijke industrieën of havens, ook in het achterland waren geen belangrijke militaire doelen. Toch had ook Goeree haar rol in de verdediging. Om verdedigingwerken en stellingen aan te leggen, maakten de Duitse troepen gebruik van de eerste natuurlijke barrière vanaf het strand; de duinstrook en de dijken rondom het eiland. Van de oostzijde (Stellendam) tot aan de westzijde (De Punt) was Goeree dan ook langs de kuststrook uitgebouwd met in functie en grootte uiteenlopende stellingen.

Lees meer...