1944-2019 Herdenking bevrijding

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Zuid-Nederland werd bevrijd. De details van deze bevrijding voor wat betreft Zeeland vindt u elders op deze website. Hieronder treft u berichten en andere informatie aan die u informeren over de verschillende evenementen rond deze herdenking. De berichtgeving zal regelmatig worden aangevuld.

herdenking2 Herdenking3 Herdenking4 Dishoek Herdenking5 

In 2019 landelijke herdenking Slag om de Schelde vanuit Terneuzen
Een vrijheidsfestival in Terneuzen is één van vijf landelijke evenementen waarmee in 2019 en 2020 wordt herdacht dat Nederland 75 geleden werd bevrijd. Een deel van het festival in Terneuzen, dat waarschijnlijk volgend jaar op 31 augustus plaatsvindt, wordt live op televisie uitgezonden door de NOS.
De herdenkingen in Zeeland en Noord-Brabant vinden plaats in het najaar van 2019. In 2014, bij de herdenking van 70 jaar Slag om de Schelde, hebben de Canadese ambassadeur, de commissarissen van de koning in Zeeland en Noord-Brabant en de burgemeester van Bergen op Zoom al afgesproken om in 2019 nog groter uit te pakken. Dat gebeurt met hulp van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Tussen eind augustus 2019 en oktober 2020 wordt een landelijke campagne georganiseerd met vijf nationale momenten. 75 Jaar Slag om de Schelde is er daar één van. Het vrijheidsfestival in Terneuzen is het begin van een reeks van herdenkingen van de bevrijding van het grootste deel van Zeeland en West-Brabant, zoals elk najaar gebruikelijk is.
Bron: PZC, 30-4-18

 

Op 28 november 1944 legde het eerste geallieerde vrachtschip veilig aan in de haven van Antwerpen. De overwinning van de Geallieerden kwam echter met een hoge prijs. Grote delen van Zeeland lagen in puin en waren ondergelopen (inundatie van Walcheren). Voor de burgerbevolking brak een lange tijd van wederopbouw aan

Het programma voor 31 augustus staat in de steigers, maar is zeker nog niet klaar. Belangrijke ingrediënten zijn een vlootparade en een vrijheidslabyrint van zeecontainers. Containers langs de Schelde bieden ruimte aan tentoonstellingen, verhalen en optredens. Bezoekers worden aan de hand van gebeurtenissen door het labyrint geleid. Zo passeren allerlei facetten van de bevrijding van Zeeland en Zuid-Nederland de revue.
De afsluiting van het gezamenlijk programma van de provincies Brabant en Zeeland vindt van 25 tot en met 27 oktober 2019 plaats in West-Brabant, met als eindactiviteit de internationale herdenking op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.
Bron: Provincie Zeeland

Zie voor actuele informatie de speciale website


THOLEN

Havendagen 2020 Tholen Sterk

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni 2020 worden in Tholen de havendagen gehouden welke in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Met o.a. kampement van ruim 70 legervoertuigen, pontoongroup, Glenn Miller Army Aire Force Show, helmduiken, en veel meer. Het programma wordt telkens bijgewerkt en te volgen via onze Facebookpagina

Of via de website TholenSterk

 

Tentoonstelling ‘75 jaar bevrijding’ in Streekmuseum De Meestoof
Op 30 oktober a.s. is het 75 jaar geleden dat het eiland Tholen bevrijd werd. Reden voor Streekmuseum De Meestoof om hier een expositie over in te richten. Van 6 april t/m 31 oktober vertelt het museum hoe Tholen de Tweede Wereldoorlog doormaakte; van het verhaal van de opgeblazen Thoolse brug, het overleven in bezettingstijd, de inundatie en evacuatie. Daarnaast is er aandacht voor Thoolse slachtoffers van de oorlog. Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje dat gemaakt is op basis van de oorlogsherinneringen van A. J. Smits uit Stavenisse en anderen.


Bevrijders, bezetters en bewoners in openluchtspektakel over eindstrijd Tweede Wereldoorlog
In Bergen op Zoom herdenken ze dat met het openluchtspektakel Supersum, een theaterstuk waarin iedereen zijn eigen strijd levert. Van de moffenmeid tot haar kleine broertje en van de Duitse majoor tot aan meneer pastoor.
De naam Supersum hoeft eigenlijk amper uitgelegd worden in Bergen op Zoom. Het betekent in het Latijn zoiets als 'overwonnen' en 'er bovenop gekomen'. Het staat prominent op het Bergse stadhuis: Mille Periculis Supersum (duizend gevaren kom ik te boven). En in de Scheldestad is geschiedenis nooit ver weg daarom zit in de trailer de deun van Merck toch hoe Sterck: het strijdlied uit de Tachtigjarige Oorlog dat ook het plaatselijke volkslied is. De voorstellingen zijn te zien van 17 tot en met 27 oktober op de historische Waterschans uit 1584.
Lees het volledige bericht en bekijk videotrailer


Canadays

logo canadaysIn het najaar van 1944 werd onze streek bevrijd van bezetting door het nazi-regime. Jaarlijks schenken we, d.m.v. diverse activiteiten, aandacht aan onze bevrijding door Canadese troepen. Canadays dus.
In het programma dat is samengesteld, worden de oorlogsslachtoffers herdacht, vieren we de vrijheid en schenken we aandacht aan vrede en vrijheid in de tegenwoordige tijd. Het programma is opgesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Brabantse Wal- breed dus. Daarnaast zijn spelers uit de provincies Brabant en Zeeland betrokken bij de activiteiten en werken we nauw samen met de Canadese overheid. Het programma is voor een belangrijk deel verbonden met de Slag om de Schelde.

Meer informatie op de website van Canadays

 


Fragment uit het gedicht van Maureen de Witte (17) uit Emmeloord (uitgekozen voor de de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam

 

Eén keer vaker denken,
aan die verleden tijd,
die zelfs in het heden,
in de wereld om ons heen
voor altijd zichtbaar blijft.

Eén keer vaker...

 

 

 

Santa Fe Event 2019
10 & 11 Augustus
Wij zorgen wederom voor compleet en origineel militair tentenkamp. Er staan honderden legervoertuigen zoals parascooters, motoren, jeeps, kleine en grote transportvoertuigen van het Britse, Canadese en Amerikaanse leger, halftracks en kleine rupsvoertuigen. Ook zijn er diverse levensechte opstellingen te bezichtigen. Reis terug in de tijd en zie met eigen ogen hoe de bezetters en de bevrijders van Nederland leefden en werkten achter het front. Zelfs de catering wordt opgezet in 40-45 stijl.
Santa Fe is een vereniging waarvan de leden een of meerdere legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog bezitten en deze vaak uitvoerig hebben gerestaureerd en met veel liefde rijdend houden.
Lees meer


Nationaal Comité 4 & 5 mei
logo nationaal comite 4 5meiProgramma 75 jaar vrijheid
In aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid een aantal grote evenementen. Bij de organisatie daarvan zoekt het Nationaal Comité de samenwerking met provincies, gemeenten en organisatoren van herdenkingen en vieringen.

Lees meer

 

Bekijk hier de landelijke agenda van tentoonstellingen en evenementen

 


Liberation Route speelt nog grotere rol bij herdenking 75 jaar bevrijding
EINDHOVEN - De Liberation Route krijgt vanaf 2019 een nog prominentere rol. In de aanloop naar 75-jarige herdenkingen van het einde van de Tweede Wereldoorlog komt er een grote Europese publiekscampagne. Er komt ook een langeafstandswandelroute van Parijs naar Berlijn.
De Liberation Route is de route die geallieerden aflegden. Die tocht begon in juni 1944 in Normandië in Frankrijk, ging dwars door België, Brabant en Gelderland naar Berlijn.  
Brabantse routes
Tegenwoordig is de Liberation Route zichtbaar gemaakt in het landschap met een groeiend netwerk van informatiezuilen. Die staan op de verschillende routes van de geallieerde opmars, in onder meer Eindhoven en Son (Market Garden) en Woensdrecht en Welberg (Slag om de Schelde).
Omroep Brabant 30-01-17

herdenking1

Kijk ook eens op  FB StichtingBevrijdingBrabantseWal


roosendaal polar bearRoosendaal: Bevrijdingsprogramma in grove lijnen bekend

Een theaterproductie, een tentoonstelling, een loop van Normandië naar Nispen en nog veel meer. Het gemeentebestuur maakte vorige week bekend 75.000 euro extra uit te willen trekken, bovenop de al bestaande pot van 25.000 euro, voor de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Roosendaal. Inmiddels is ook in grove lijnen bekendgemaakt wat er precies met dat geld moet gebeuren.

Lees bericht


Brabant Remembers
Brabant uitgebreid stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de levenspaden van mensen uit binnen- en buitenland elkaar gekruist en zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Het programma Brabant Remembers vertelt op een creatieve en indringende vorm 75 bijzondere verhalen van Brabanders over de impact van de oorlog op hun leven. Elke zondag is er op Omroep Brabant tv om 12.39 uur een bijzonder portret te zien. De uitzending wordt daarna elk uur herhaald. In totaal zijn er 75 verhalen die meer dan de moeite waard zijn om te kijken.
Op Brabant Remembers vind je ook meer informatie over activiteiten die in het teken staan van 75 jaar Bevrijding. De app Brabant Remembers is ook te downloaden in de App Store en via Google Play.


Normandie Memorial mars 2022
In 2022 zullen 29 voormalige commando's een mars lopen van 1000 km in 21 achtereenvolgende dagen. De mars begint in Sainte-Mere-Eglise, Normandie, Frankrijk en eindigt na 19 dagen in Roosendaal, Nederland. De route die wordt gevolgd is in grote lijnen dezelfde die de Canadese en Poolse strijdkrachten in WOII hebben genomen van af de stranden van D-day om Nederland te bevrijden. De mars wordt gehouden om een aantal redenen. Ten eerste willen wij een eerbetoon brengen aan het Korps Commando Troepen dat in 2022 zijn 80 jarig bestaan viert. Ten tweede willen wij het Prinses Beatrix Spierfonds dat zich inzet voor mensen met een spierziekte steunen. Ten derde willen wij met deze mars onze dank uiten voor de bevrijders van ons land.

Voor meer informatie: zie de Facebookpagina